> Follow ¦Dashboard <
Michigo


About Item Story Credit


Ada apa dengan Penang ? part 3. (episod last)
Wednesday, 14 September 2011 | 06:55 | 0 chocolate

Assalamualaikum. Kalau boleh aku nak cepat habehkan topik ni sbb byk benda lagi yg aku nak ngomong. Kehkehkeh. Biasa laa... orang byk idea en. Memang tabley buwat apa. Okey aku mgaku aku dok dlm bakui then angkat sendiri :p


Dalam 2 episod lepas, aku dah pun story pasai shopping mall dan pantai-pantai kat Penang ni. Untuk episod yg last ni, aku akan buat perut hgpa menyanyii riang. Tak pcaya? hahaaa...

Pulau Pinang dikenali sebagai SYURGA MAKANAN ataupun FOOD HEAVEN. Tak pcaya sudah.

Kalau angpa mai Penang, benda makanan ptama yg angpa akn cari is...








NASIK KANDAQ


Info tak penting : aku baru ja mkn nasik kandaq tadi. huehuehue...

Nasik kandaq mmg terfamous sekali dekat Penang la even dekat mana-mana pun dok ada. Tapi kalau nak cari yg betuibetui kaw dia punya kari, mai Penang. Aku nak promote satu kedai nasik kandaq ni. Mmg menjadi pilihan aku dan family.


Tengok bwah tu. "Nasi Kandar Yang Terkenal di PulauPinang. Hah. Walaupun boleh dikatakan depa ni perasan, tapi betui gak. Kalau pi tak penah tak penuh. Tempat ni terletak kat Jelutung. Kalau mai Penang, singgah sini. Sempoii bai. Lagi satu info tak penting : Sebelah dia ada 7eleven which is lepaih habeh makan, aku akn beli Chachos and makan dlm kereta. Sumpah heaven.


Makanan yg org akan kaitkan dgn PulauPinang is...(tapi aku tak minat sgt)







PASEMBUR. Haaa, tersembuq-sembuq aku sebuat nama dia. Tengok tempat laaa, setengah tempat mahai, ada gak yg murah. Haritu aku dgn famili dah penah kena. Punyalaa mahai tapi tak sedap lansung! Sungguh weh. So, hatihati. Pasembur ni dia kira mcm rojak gak aaa. Ingredients yg digunakan mcm fishcake, cucur udang, tokwa, timun dihiris secara panjang dan sengkuang. Pastu gaul-gaul dgn sos dia. Eh? Ingat ni rancangan perang kuali hapa? Haha...


Next, yang aku minat gilaa is...






LAKSA PENANG which is yg paling terhebattttt ! Lagi hebat kalau makan dgn otak udang. Otak udang tu apa plak? Hisyss... Tgok bawah.



Otak udang ni mmg special utk laksa sahaja okeh. Jgn hg memandai pi syelek kat roti pastu buwat-buwat mcm makan sandwhich . Lagi satu, hg jgn ingat benda ni 'Asam Jawa Extra Adabi' tu pulak.




Kenapa aku ckp camtu? Sbb bentuk fizikal dalaman dia sama. Sat hg ingat Asam Jawa ni otak udang, habeh msam piaw teruih hg punya laksa. Dah satu hal membaziaq pulak. Tu baru asam jawa masuk dlm laksa, kalau otak udang termasuk dlm sambal tumis hg? Tak ka naya ? Lagi satu. Otak udang bukan diperbuat dari udang.



Dan udang jugak bukan salah satu bahan untuk buat laksa. -Harap maklum.

Aku carik gambaq kat google, aku taip la 'otak udang.' Mmg byk la result yg kluaq. Tapi satu gambaq ni mmg aku tableyh nak trima. Apa dia?



Hahaha---aku gelak tak berenti. Tiba-tiba kluaq makhluk dua ekoq ni. Apakah depa ni sebahagian dari bahan-bahan utk mmbuat otak udang? Okeh, mintak simpang laaa... Tapi nampak sweet bukan?

Okeylaaa, aku rasa aku dah lari jauh dari topik utama. Fuhh, sampai sini ja laa. Mmg byk lagi makanan yg ohsem kat Penang ni tapi yg aku ingat 3 ni ja la.

Bye II

OLDER POST | NEWER POST