> Follow ¦Dashboard <
Michigo


About Item Story Credit


Kadang-kadang...
Friday, 9 September 2011 | 19:14 | 0 chocolate
Kadang-kadang, kita rasa mcm hidup ni tak adil bilamana apa yg kita nak selalu tak dapat. Tapi kalau adik/abg or kak kita mintak , laju ja depa dpt. Selalu tak rasa mcm tu? Hmmm, tipu la kalau hgpa tadak pgalaman macam tu.

Masa tu masing-masing salahkan si ibu, kata si ibu ni berat sebelah apa semua. Tapi cuba cek balek. Apa yg hg mintak kat mak hg? Boleh jadi hg dok mintak benda merapu-merapu kat mak hg sbb tu mak hg maleh nak layan manakala kak/abg or adik hg mntak benda yg berpekdah, tu sebab mak hg bagi. Kalau kes ni terbalik, sila report dekat ayah angpa. Buat report.

Kadang-kadang kita rasa geram dgn presepsi dan tanggapan org kat kita. Mcm mana tu? Okey, let say hg ni ank org kaya. Anak Tan Sri dot dot dot. Pak hg ada company sana sini. Tender takmo kalah. Pastu member-member hg dok kata, "Bez laa hg Manap, ank org kaya. Hg nak apa mesti semua dpt en? Kalau aku jadik hg la weh, konpem aku mintak Ferrari 8 bijik kat pak aku." Mcm tu la lebih kurang dialog mmber hg yg membuatkan hg bengang gilah.

Sbb apa mcm tu? Boleh jadi apa yg mmbe hg nampak tak sperti apa yg hg lalui. Biasalah, ALLAH tu adil weh. Walaupun hg ada duit beriban-riban, takkan hidup hg bahagia sokmo kan? Paling hebat pun, mesti hg ada family prob ka apa. Contoh, pak hg kawen lain. Biasaa,, org kaya. Pastu mak hg bengang dan jadilah perang saudara. Pastu jadik kes cerai berai apa suma. Hg tersepit kat tgah2. Plajaran hg merosot sbb fmily prob ni.

 Masa tu hg mcm nak gtau mmbe hg, 'Kalau laa hg tau mcm mana life aku kat rumah... Kalau boleh, nak ja aku tukaq life ngn hg. Even hg dok ruman papan setinggan, tapi hg bahagia. Tak mcm aku blablabla...' Lagi sekali aku tegaskan, ALLAH tu adil. Contoh, hg ank org miskin, pak hg qeja nelayan. Tapi life hg hepi even hg miskin. Hg boleh bgelak ketawa. Family hg syg kat hg. Cuba pikiaq tguk...


Kadang-kadang, kita selalu buat mistake yg tahap tak boleh dimaafkan. Kalau nak cerita, mmg mcm2 kes dok ada. Aku bagi satu contoh. Hg ada awek. Cun cam Lisa Surihani. Hg slalu dok risau kalau-kalau ada brader-brader yg cuba dok mengayat awek hg.

 Besa, awek cun. Satu hari tu hg baru balik dari kelas. Hg ronda-ronda sat kat KLCC. Pastu hg nampak kelibat awek hg dgn sorang mamat mana hg tak kenai. Kepala hg dah berasap-asap menahan marah. Tanpa usul periksa, hg teruih ja serang mamat tu tak pakai helmet. Even hg mai tadi dgn kereta, bkn dengan motor. Okeh, back to de topic, hg belasah mamat tu gila-gila.

 Hg lgsung tak bagi can dkat mamat tu nak explain apa-apa. Lepas hg serang dia gila-gila tahap boleh masuk ICU, baru hg berenti lantas menoleh ke arah awek hg yg cun meminta penjelasan. Kalau boleh nak ja hg belasah awek hg tu, tapi hg takmau aaa dilabel sbagai dayus walaupun mmg kenyataan. Awek hg menangis-nangis gtau yg hg tumbuk tu abg dia a.k.a (also known as) bakal abg hipaq hg yg baru balek dari Jepun.


Masa tu hg tergamam taktau buat apa. Hg toleh kat abg awek hg. Perghh, konfem ICU. Belum sempat hg buat apa-apa, awek hg cakap, "Roy, start hari ni, kita CLASH!" kata awek hg sambil mendukung abg dia yg dah macam nak mati tu. Masa tu hg rasa mcm nak hentak kepala dekat dinding. "Bodoh bodoh bdoh!" Kutuk hg kepada diri sendiri. Kesimpulan dia, apa yg hg buat tu mmg tak boleh nak dimaafkan. Lagi satu, nampak sgt hg tak syg kat awek hg. Kenapa aku ckp cmtu? Ha laa, kalau hang cinta maut kat dia, mesti la hg tau dia punya latar belakang. Ni bakai bg hipaq hg pun hg tak kenai. Nak tanya, hg kenai tak sapa bakal pak/mak mentua hg? (...)


Kadang-kadang kita rasa ALLAH tu tak adil  bilamana lepas smayang, hg selalu berdoa mintak tu mintak ni tapi sampai sekarang doa-doa hg tu tak termakbul.

Contoh mcm hg ni kureng pandai  (mcm aku --') , pastu lepaih smayang hg slalu mintak mcm ni, "Ya ALLAH, berilah aku keputusan yg cemerlang untuk PMR nanti. Amin." Tak dinafikan, lepas smayang, hg dok mintak benda ni dengan harapan hg akn dpt result yg gempak-gempak belaka.

 Tapi... hg lupa yg setiap doa tu kena ada usaha sekali. Kalau hg stakat berdoa, pastu kat kelas masa cikgu dok mengajaq, hg boleh ajak member hg main tudung tin. Usaha apa mcm tu kan? Kan?
Pastu masa kelas tusyen, hg ponteng. Hg bukan pi tusyen tapi hg pi melepak kat Cyber cafe yg ada dekat-dekat dgn tusyen hg tu. Habeh tusyen hour, hg blah dari CC sbb pak hg dah sedia menunggu. Pastu balik hg smayang mintak benda yg sama.

Mcm tu la rutin hg stiap hari. Pastu bila result kluaq, hg tak dpt apa yg hg nak pastu hg mulalah nak salahkan ALLAH tu tak adil apa semua (wallahualam) . Padahal otak hg tu yg tak betui. Kalau stakat berdoa, aku rasa tak kan ada orang yg bodoh dlm dunia ni. Mesti laa ada usaha sekali kan? So, lu pikir la sendiri. Dan (...) pikir dgn otak, bukan dengan kepala yg botak.

p/s : Statement berjela kat ataih ni takdak kena mgena dgn sapa-sapa pun. Untuk pemanduan panduan kita bersama. Aiceyyy...








OLDER POST | NEWER POST